Leddved, latin og LSK

Vinter, hviletid og dvaletilstander? Jo, det er definitivt roligere her i februar enn det er i mai. Hagesenteret er vinterstengt, og det summer ikke av like mange stemmer i spisepausene.
De som er helårsengasjert i anleggsavdelingen har imidlertid full jobb med bl.a. steinlegging og snøbrøyting, og «den harde kjerne» i hagesenteret tar seg av administrasjon og forberedelser til sesongstart i mars.

Nå har det seg sånn at man går svanger med planer av ymse slag, og en av dem er å opprette et prøve/visnings/demo-felt som anleggsgartnerbransjen kan ha nytte av, og som dessuten vil gi oss selv erfaringer og kunnskap vi kan ta med til kunden i hagesenteret. I tillegg har vi ambisjoner om at området skal se innbydende ut, så man kan få en aldri så liten park-opplevelse av å være der. En lokal minivariant av botanisk hage, kanskje? Dette blir spennende.

Hvordan takler et visst planteslag forskjellige typer jordsmonn?  Hvordan ser planten ut etter ett, fem eller sju år? Hvis den er en bærsort, hvordan smaker bærene? Hvordan klarer planten vinteren her hos oss? Hvordan klarer den seg hvis den er vindutsatt, sammenlignet med at den er skjermet? Det er mange sånne spørsmål man kan prøve å finne svar på, i tillegg til å vise hvordan den og den busken eller treet faktisk ser ut.

Klimaproblematikk er et emne det diskuteres mye rundt. Uavhengig av standpunkt i debatten, kan det konstateres at tendensen her hos oss er at vintrene blir mildere og vekstsesongen lengre. Det åpner for at flere planteslag kan overleve og trives, og dette er det interessant å teste. Vi strekker gjerne grensene for hva vi mener vi kan lykkes med i hagen – men det er også sånn at disse grensene faktisk flytter seg. Og hvem vil ikke ha et enda bredere sortiment, spennende nye planter og flere muligheter for variasjon i hagen?

20181212_094818
Svarene er ikke gitt over natta. I fjor ble det plantet en Lonicera nitida Maigrün i hagen her, myrteleddved – en flott, vintergrønn, liten busk som vi kanskje ikke kan forvente så mye av på våre breddegrader. Eller – kanskje den klarer mer enn vi tror, nå som de klimatiske forholdene ser ut til å være i endring? Må prøves! Årets vinter har så langt vært «snill», uten barfrost og med mye snø – kanskje den klarer seg godt dette første året. Men den må få mye mer tid på seg enn en vinter før vi har grunnlag for å si noe særlig om hvordan den takler vårt lokale klima.

20190206_154111Dette prosjektet finnes foreløpig bare på skisseblokka, men planene er klare nok – og noe er påbegynt: Å lage skilt med plantenavn. Her må det merkes, tydelig og korrekt, må vite. På gullsmedverkstedet finnes freseutstyr til å fikse jobben, så da blir det et hjemmelaget skilt i ny og ne. Gult og svart? Jo, fordi det synes godt – men kanskje mest fordi noen her med innflytelse har en viss forkjærlighet for Lillestrøm SK 😀

20190211_123713

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s