Så ble det høst

Det er ikke så lett å si akkurat når en årstid slutter eller begynner. Høsten kryper innpå oss mens vi ikke riktig følger med…men det er ingen tvil når den først har tatt kontroll. Først kjenner man det på lufta, og så ser man det etter hvert på alle de sterke fargene som høsten er helt alene om å flotte seg med. Som oftest leveres det noen stille, stille dager med evig blå himmel og høytidsfølelse. Så får man gjerne en porsjon surt vær og frosne fingre, men også den helt spesielle erkjennelsen av at dagene er dyrebare og tas inn med kropp og sjel før den korte forestillingen er over og vinteren tar over scenen.

Nå er det lengre mellom kundene i hagesenteret, og det er helt normalt. Det plantes fortsatt en del trær, busker og stauder, og det skal settes løk – men den travleste hagesesongen er definitivt over. Imidlertid er det mye arbeid som må gjøres i planteskolen før vinteren.

Klipping foregår fra tidlig høst, før buskene blir lagret for vinteren. Det er fint med noen frostnetter før de blir lagt ned, slik at aktiviteten i planten er lav, at avmodningen mot vinteren er best mulig. De mest hardføre buskene ligger ute hele vinteren, mens de mer «tandre» blir lagt i kasser og satt på lager. Det er forbeholdt de tøffeste å klare vinteren ute i ei lita plastpotte.

Undertegnede, som er sesongarbeider og mer eller mindre har avsluttet årets innsats i hagesenteret, har inntatt gullsmedverkstedet for fullt igjen. Det blir likevel noen strøjobber i planteskolen, og i blant en tegneoppgave – en trivelig avveksling. 20181004_173357

Men: På gullsmedverkstedet skal det nå bli system og orden på alt som er skjøvet ut på vent i løpet av sommeren. Det er ikke måte på ambisjoner! Men innimellom bestillinger,  innkjøp og regnskap, dukket det plutselig opp en liten ekstraoppgave på hjemmefronten.
I hagen, som nylig ble gravd opp for å fornyes, ruslet husbonden en dag rundt og sparket i jordklumpene. Kanskje han fornemmet historiens sus og penset tankene inn på forrige generasjon som slet kroppen og skoene på den samme jorda, jord som den gang var nytteareal. Eller kanskje han bare tenkte på at det snart var fotballkamp på TV….uansett, skotuppen traff en gjenstand som ikke var jord eller stein, men en dessertskje i sølv. Mest sannsynlig en del av husbondens arv, for på bruket finnes flere av samme sort. Og mest sannsynlig har den ligget der de siste femti år eller der omkring. Noen bulker og skraper hadde den fått, men ikke verre enn at den kunne fikses. Den bærer fortsatt spor etter sin noe ublide skjebne, men det er da vel bare sjarmerende!

 

 

2 kommentarer om “Så ble det høst

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s