Å plante i krukker og kar

Vekster i krukker og kar kan være med og løfte det visuelle inntrykket i alle slags hagemiljø, små eller store, frodige eller minimalistiske. Vi blir generelt mer opptatt av design og komposisjon også i utemiljøet vårt, og ikke minst er det flere og flere av oss som bor sånn at uterommet er en balkong, en terrasse eller andre begrensede områder med fast dekke. Med krukker har man mulighet til å la det gro rundt seg, selv om man ikke har direkte kontakt med moder jord.

20180322_150605

Sommerblomster i krukker er bare gøy. De blomstrer rikelig gjennom hele sesongen, og når frosten kommer, tar både vi og krukkene ferie.
Flerårige planter som skal overvintre ute i krukker – se, det er en mer risikofylt sak.

Selv om vi gjør alt riktig, er vi ikke sikret at en plante klarer seg i «det uendelige».  Ofte går det helt fint, men det kan jo komme en vinter som er for vanskelig. Det er ikke til å komme bort fra at dyrking i krukker og kar er mer utfordrende enn dyrking på friland. I krukker er det mer krevende å holde jevn fuktighet. Næring vaskes fortere ut fra jorda. Det er dårlig med meitemark og andre organismer som bearbeider jorda og gjør den luftig. Overvintrende planter i krukker er mer utsatt for rotfrost og vintertørke.

Men: Det er jo flott å kunne bruke både trær, busker og stauder i krukker! Så hvis vi bare kan akseptere at det ikke gis garantier, at vi ikke kontrollerer naturen – så er det kanskje ikke så galt om vi satser prisen av en blomsterbukett eller fire på et krukkeinnhold som i alle tilfeller klarer seg utmerket hele våren, sommeren og høsten – og forhåpentligvis i flere år.

Det er fordeler, også: Krukker kan plasseres der de passer best, og flyttes etter ønske. Ugressplagene er mindre. I hagen må man mer eller mindre leve med den jorda som finnes på stedet, men i en krukke kan man tilrettelegge for de aktuelle plantene – og kombinere krukker med vekster som har forskjellige behov. Plantene kommer opp i høyden, det gir en annen og nærere opplevelse av vekstene, og det blir enklere å stelle dem.

Fire lure ting for å lykkes:

Stor nok krukke. Med godt jordvolum får planten et mer stabilt miljø (vann, temperatur, næring) – og stellet blir enklere. Bruk gjerne jord med litt grov struktur , det gir røttene bedre tilgang til luft.
Drenering. Ikke bare lurt, men helt nødvendig. Overflødig vann må renne ut, ellers drukner planten. Det må være hull i bunnen, ev. litt opp på siden. Lecakuler i bunnen gir ekstra drenering. Løft krukken litt fra underlaget, slik at vannet får fri bane ut. Da fryser krukken heller ikke fast til underlaget om vinteren, og vi unngår en tett krukke som samler regnvann og gir drukningsdød.
Unngå vårsola. Det er en fordel å kunne skjerme overvintrende planter fra sol og vind på ettervinteren, for å unngå uttørking. En krukkeplante kan vi jo flytte dit vi vil 😉
Gjødsel. Blomstrende planter trenger mye gjødsel. Sommerblomster bør ha god tilgang på næring hele sesongen for å kunne opprettholde blomstringen. Flerårige planter må også gjødsles i vekstsesongen, men stopp gjødslingen fra og med august. Da skal planten forberede seg på hvile. Hvis den stimuleres til å stå struttende og saftspent når frosten kommer, vil væsken i planten fryse, og vevet skades. Det gir dårlig overvintring.

Både når det gjelder jord og gjødsel, er det mange varianter å velge mellom, og det finnes mange veier til Rom… I hagesenteret kan du få svar på hva som egner seg godt for dine behov.

20180407_155123

Så lenge du kan fylle det med jord, kan du plante i det!

 

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s