Fra «gullsmedsesong» til hagesesong

Tiden nærmer seg for ny hagesesong. Undertegnede har en fot i gullsmedverkstedet og den andre i gartneriet, og skal i disse dager justere hovedvekten over på sistnevnte.

Rettere sagt skal begge beina, begge armene og det meste av hodet hovedsakelig fokusere på planteproduksjon og plantesalg de neste ukene. Da sier det seg selv at det blir mindre gullsmedarbeid. Likevel: Jeg er på plass hver torsdag, så noe kan jeg være behjelpelig med gjennom sommeren også 😉

Et av oppdragene nå på tampen av «gullsmedsesongen», har vært ombygging av en gullring med rubin og diamanter. Det var ingenting i veien med ringen, bortsett fra at den hadde litt ubehagelig skarpe kanter her og der. Det kunne man ha fikset. Men så var det sånn at eieren egentlig ikke likte den – men likevel hadde et sterkt følelsesmessig forhold til den.

Hun ville gjerne beholde steinene, men bruke gullet til å få laget en ny ring i en enklere og strammere stil. Dermed ble ringen plukket fra hverandre.

20180214_130005

Fatningen til steinene ble bevart, mens resten av gullet ble smeltet ned til en liten bolt. Bolten ble valset ned til riktig tykkelse og videre hamret i fasong. Metallet blir veldig hardt og sprøtt ved slik bearbeiding, og da er det nødvendig å gløde det av og til. Slik får man satt metallet tilbake til den strukturen det i utgangspunktet har.

Ringen ble formet, og den gamle fatningen ble loddet inn.

Resultatet er en ring med enklere og strammere form, men hvor det originale stein-partiet fikk bli med videre.

20180301_161757

 

 

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s