Vårsolas kraft

Noen gang sett en brun thuja? Eller andre brune nåletrær og planter som egentlig skal være grønne året rundt? Når hekken eller inngangspartiets prydende planter plutselig ser mer døde enn levende ut, da er det rett og slett sørgelig.

Veldig ofte skyldes dette tørke på seinvinteren/våren, mens det ennå er tele i jorda. En plante kan bli lurt til å starte vekstsesongen for tidlig når vårsola varmer som verst (eller som best, egentlig 🙂 ) Hvis jorda den står i fortsatt er frossen, vil den få problemer med å skaffe seg den fuktigheten den trenger. Sol og vind øker i tillegg fordampingen fra planten, og alt i alt gir dette stor fare for tørke- og sviskader. I verste fall er det dødelig utfall. Nyplantede planter med lite utviklet rotsystem er mest utsatt. Utsatt er også vekster som står i krukker – jo mindre jordvolum, jo større utfordring. Punkt en er altså å tenke kvalitet ved plantingen – god jorddybde og påpasselig vanning i etableringsfasen.

20180305_154340

Tiltak på denne årstiden:
Dekk til planten med skyggevev, (strie) og du beskytter mot uttørking. Planten unngår sterke solstråler, og er i tillegg beskyttet mot vinden. Dette bør gjøres nå på seinvinteren. Husk: IKKE bruk tette materialer, som plast. Da kan det ende med sopp- og råteproblemer. Krukkeplanter kan flyttes til mer skyggefulle omgivelser i denne perioden.

Vann er et VELDIG bra middel mot tørke! Dusj gjerne nålene, og vann ved rota når jorda begynner å tine. Ikke mye, men ofte, gjerne flere ganger om dagen. Det gjør ingenting om det er minusgrader. Vannet er saliggjørende for planten hvis vinteren har vært tøff og våren er tørr og blåsende. Og selv om man skulle ha fått noen tørkeskader, kan man gjøre en innsats for å redde planten fra ytterligere stress.  Noen typer vintergrønne trær og busker kan «repareres» med klipping  – hvis  det ikke er alt for mye brunt, da. Med litt tålmodighet blir planten atter grønn og skjønn!

20180305_125148

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s