Hageplanlegging

For den som går svanger med hageideer, er det en koselig vinterkveldsyssel å lage en plan over hva man tenker seg. Med papir og blyant, noe varmt i koppen og kanskje en stabel hagelitteratur, er det bare å fantasere i vei.

20180214_175902

Alle som har åpnet et hageblad, har sett flotte hagetegninger. Vi er ikke alle like gode tegnere, men det er uansett smart å tenke over hvordan man vil ha hagen sin. Vil vi ha mye plen til lek og ballspill, vil vi ha spiselige vekster, trenger vi å hindre innsyn, vil vi ha det superlettstelt, eller drømmer vi om velfylte staudebed, osv.

Det å lage en skisse over tomta – med noenlunde riktig målestokk – og plassere funksjoner og planter på skissen, gjør det enklere å se hva du får plass til og hvordan du kan oppfylle ønskene.

Visjon: Solblank sommersøndag… kaffen inntas ved hagebordet mens blikket vandrer fritt blant frodige blomsterbed og trær med bris i kronene….humla suser… like ved stolen vokser kaskader av roser som lener seg ned og kysser kaffebordet…

Et bilde for den som er romantisk anlagt! Drømmen kan like godt være golfbaneplen eller grushage og stram regi med formklipte krukkeplanter. Men hvis realiteten er en rosebusk som på fjerde året er tynn og skral og ikke vokser, eller plenen blir et gjørmehull så fort noen våger seg dit med en fotball – da er frustrasjonen stor og hagelykken fraværende.

Ved planlegging av hage, er det viktig bli kjent med forutsetningene på tomta. Å vite hvor morgensola sørger for en trivelig frokostplass, vite hvor det er gunstig å lage le for vinden, vite om jorda er leirholdig eller sandholdig og hvor dypt jordlaget er, vite hvor det blir liggende snøhauger om vinteren, vite hvor vannet renner og eventuelt blir stående – mange forskjellige detaljer som forteller noe om gunstig plassering av funksjoner, hvilke tiltak som kan bedre forhold og hvilke planter man bør velge hvor.

Mange er eksperter på sin egen hage, og har over snittet interesse for, og kunnskap om, planter. For den som gjerne vil ha det fint, men er bedre på andre ting enn hage og planter, finnes det hjelp å få blant fagfolk.

20180213_141512

For å lage en hageplan, starter Kjell Erik med befaring på tomta og en god prat med kunden. Enten det dreier seg om nytt anlegg eller endringer i eksisterende hager, kan han gi gode råd om beplantning og anleggsløsninger, og kan illustrere dette med tegning. Ikke bare planter, men også elementer som murer, dammer, lysthus, belegningsstein, drivhus, belysning m.m. bidrar til spennende hager som er attraktive å bruke for store og små. Det finnes løsninger for alle 😉

 

 

 

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s