En januardag ved pottebordet.

I sommer ble det tatt stiklinger av forskjellige typer busker. En stikling er en plantedel – vedaktig, med «trestilk», eller urteaktig og myk – som under de rette forhold slår ny rot når den stikkes i egnet jord.

20180123_095704.jpg

Sånn har de stått i omkring 5 måneder, i kasser med jord, på bordene i drivhuset. Til å begynne med får stiklingen ha bare et par små blader i toppen, for minimal  fordamping. Men i takt med rotutviklingen kommer nye skudd – en ny plante er født! I starten må man være uhyre påpasselig med å tilføre fuktighet, slik at stilken holdes i live til den har fått rot og bedre kan forsyne seg med det den trenger. Noen arter røter seg lett, mens andre er mer lunefulle.

Gressplanten i midten er ikke invitert. Livskraftig sak som i stor grad gir blanke i hvorvidt det er tørt, vått, kaldt, mørkt, trangt…

Drivhuset vårt er ikke oppvarmet om vinteren, så stiklingene har stått «inne, men ute». Etter en kuldeperiode har jordlaget frosset og gitt Sissel og Ellen litt ekstra strev med pottingen. Ikke at det legger særlig demper på humøret. Trivelig å kunne prate om løst og fast mens man jobber.

20180123_095543

Nå blir nemlig hver enkelt stikling – med godt tilvokst rot – satt i egen potte for å utvikle seg til busk. Allerede nå blir den klippet for å forgreine seg, og det må gjøres flere ganger underveis. Avhengig av art, tar det rundt tre år å få fram en prydbusk.

20180123_161055.jpg

Liten nå, men bare vent og se..

20180123_125105

Utpå våren blir alle disse pottene satt ut på karplanteplassen – i dagligtale kalt åker’n. Der kan de stå og vokse, nyte sol og regn og nødvendig pleie til de har behov for større potter – da blir det ny omgang ved pottebordet.

 

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s