Planteskole i dvale

20171226_125722Vinters tid er det rolig i planteskolen. Det er stort sett rådyrene som patruljerer plantefeltene på denne tiden. Ikke helt uproblematisk, det – rådyr skal også ha mat, og gjerne knopper fra busker og trær.  Føde fra planteskolevarer er minst like attraktiv som viltvoksende delikatesser gjennom en krevende vinter – og for så vidt resten av året, også.

Men hva er nå egentlig en planteskole?
Noen har kanskje en forestilling om at planteskolen er en opplæringsinstitusjon, en gartnerskole e. l. Den gang ei, her foregår kun oppfostring av trær, busker og stauder.
Det sås frø og tas stiklinger, det plantes, ompottes, gjødsles, lukes og klippes for å få fram friske, fine vekster som kan pryde hagene våre.

Kravet til stell varierer stort fra art til art, men uansett må en busk håndteres mange ganger fra den startet som stikling til den er salgsklar. Til den oppnår det som kalles buskkvalitet (en buskstørrelse som er vanlig å finne i hagesenteret) tar det gjerne 3 år, og da snakker vi om de sortene som er enklest å produsere, og som vokser raskest. Seintvoksende planter, som f. eks einer eller bøk, trenger mer tid, og særlig hvis de skal bli store trær. Går man i hagesenteret og synes at store busker eller trær er veldig dyre – ja, så må man huske at det henger sammen med ressursbruk over mange år – arealbruk, driftsmidler og arbeidskraft.

20171226_125619
Stell av planteskolevarer vil blant annet si å lagre dem gjennom vinteren, den tiden da ikke en gang de aller mest hagegale tenker på å kjøpe og plante hekk. På en liten og nokså gammeldags drevet planteskole som vår, lar vi en del busker overvintre ute.
Det er mye tøffere for en plante å overleve i potte enn nede i jorda, men plantene på bildet er likevel hardføre nok til å bli liggende ute. De blir lagt ned på skrå, for at regnvann og smeltevann skal renne best mulig ut av pottene. Så er det alltid spenning omkring hvordan vinteren og våren blir. Noen vintre er «snille», mens andre sørger for forhold som tar knekken på mange busker. Noe svinn vil det alltid bli.

De mer tandre artene blir pakket i kasser og satt på lager. Dette er planter som godt kan leve i jorda ute i våre hager året rundt, men som ikke klarer en vinter i ei lita potte. Fra november frister de tilværelsen i mørket, og ser dagens lys igjen til våren. Da har noen kanskje bukket under for fukt, sopp og råte, men stort sett går det bra. Rådyrbeskjæring har de i alle fall unngått. Det er nok best å bruke saksa 😉

 

 

 

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s