Lekker og tørst Azalea

Flott og frodig er den, med dypt grønne blader og ballettskjørtblomster i hvitt, rødt eller variasjoner av rosa og lilla. Og vi liker den ekstra godt ved juletider.

Denne vakre stueplantens botaniske navn er Rhododendron simsii, som ved krysning med flere arter har gitt mange forskjellige kultivarer. Altså er den en rhododendron, en liten busk – og det nikker vi bekreftende til ved nærmere ettertanke. Den har så absolutt fellestrekk med sine slektninger i hagen. Imidlertid tåler den oftest ikke en norsk vinter. Men det er mulig å oppbevare den lyst og kjølig på etterjulsvinteren, for så å sette den ut når faren for frost er over. Plassert i lett skygge og med tilgang til gjødsel gjennom sommeren, vil den samle krefter til ny blomstring på høsten. Den må komme inn igjen når frosten truer – og helst med litt gradvis tilvenning til innetemperatur.

Foreløpig, nå mot jul, står den inne i våre gode, varme og ofte tørre stuer. Azalea er en nokså tørst plante i blomstringstiden, og den må IKKE tørke ut. Den skal ikke stå med bena i vann, men vannes jevnlig. En god metode er å senke rotklumpen helt under vann noen minutter så den får trekke ordentlig til seg. Det klarer seg når det ikke lenger kommer opp luftbobler. La den renne av etterpå slik at vann ikke blir stående i potteskjuleren. Gjentas med et par dagers mellomrom – her handler det litt om å stikke finger’n i jorda og gjøre en vurdering. I tillegg vil den sette stor pris på å få en daglig sprayflaske-vanndusj, det har knoppene godt av. Azalea vil gjerne stå lyst, men ikke direkte i sola.

20171221_143813[1]

I hagesenteret er det ikke drift i drivhuset nå på vinteren. Men for å drive et parti Azalea til jul, har vi bygget et lite bobleplastrom der inne som varmes opp for formålet. Her er Heidi i gang med å dusje plantene.

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s