Sølv til glede…og litt besvær

Blankt sølvbestikk er vakkert på bordet, det tror jeg ikke så mange vil protestere på. Her i gården er det enkelt å la sølvgjenstandene få en runde ved poleringsmotoren på gullsmedverkstedet. Prosessen og resultatet er likedan som ved god, gammeldags håndpussing – men går fortere. Gammelmåten gir dessuten KLART det vakreste resultatet. Håndpuss lar noe av den mørke fargen sitte igjen i fordypningene, og gir liv og dybde til mønster og motiver.

Men det finnes andre metoder! Har du aluminiumsfolie, natron og varmt vann, kan du få misfarging til å forsvinne som dugg for solen.

Trikset er å legge folien i en form eller en annen beholder, legge sølvet i folien og tilsette kokende vann og et par spiseskjeer natron. Noen bruker salt i blandingen, men folk som forstår seg på kjemi sier det ikke er nødvendig. Sølvgjenstandene bør være i god kontakt med folien, og med hverandre. Temperaturen er av betydning, fyll gjerne på med varmt vann underveis, eller la det rett og slett stå i en kasserolle på kokeplata. Har du aluminiumskjele, behøves ikke folien. Etter 5-10 minutter vil misfarging ha forsvunnet. Noe trenger kanskje et kvarter eller en halvtime – og de mest gjenstridige flekkene må du kanskje gå løs på med håndkraft likevel.

NB: IKKE gjør dette med bunadssølv av den oksiderte typen, det SKAL være mørkt i bunnen og vil bli veldig stygt med en sånn behandling.

20171221_111330

Skjeen lengst til venstre er ikke lenger pen og bør pusses. Man kunne kanskje prøve å si at den er laget av gull, men…De to andre skjeene har ligget i folie i 10-15 minutter, den lengst til høyre er i tillegg tørket raskt over med pusseklut.

Serviettringen fra øverst på siden har fått tilbake noenlunde riktig farge, men må få litt hjelp av pussekluten for å bli ordentlig fin. Skaftet til høyre er dyppet i oppløsningen, her er det lett å se effekten.

Fordelen med denne metoden er at den er skånsom, den sliter ikke på sølvet slik pussing gjør. Ulempen er at all farge forsvinner fra mønsteret, og at poleringsglansen uteblir.

La meg prøve si litt om kjemien her: Misfarging på sølv kommer av at sølvet reagerer med svovelinnhold i lufta, og over tid dannes sølvsulfid på overflaten. Dette kommer til syne ganske raskt hvis du spiser egg med sølvbestikk – der er det også en reaksjon med svovel. Ved å legge sølvet i kontakt med aluminium, og i en leder som utgjøres av vann og natron, reverseres prosessen. Enkelt sagt fyker elektroner rundt og danner nye forbindelser, og sølvoverflaten blir restaurert.

Det er flere veier til Rom – eller til tilfredsstillelsen ved blankt sølvtøy 🙂

 

 

 

 

 

 

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s